werkman_3d_base_image

BESTE GRONINGER BOEK 2015

4 december 2015

Als aankondiging van ‘Werkman 2015’ en de expositie in het Groninger Museum, verscheen op vrijdag 14 november 2014 het boek ‘H.N. Werkman. Leven & Werk’.

In tien hoofdstukken, verdeeld in honderd beknopte episodes en vele afbeeldingen, krijgt de lezer inzicht in het leven en werk van de kunstenaar. Zijn grafische achtergrond, economische omstandigheden, het kunstleven in Groningen, de internationale avant-garde en de oorlogsjaren: het unieke van Werkman ligt in de manier waarop hij al deze draden vervlocht in zijn werk.

Het boek is uitgekozen tot Beste Groninger Boek 2015 tijdens de Het Grote Gebeuren, een manifestatie over literatuur. De jury zei onder meer over dit boek:

Het is een werkelijk schitterend kunstboek geworden dat volledig recht doet aan het belang van Werkman en zijn oeuvre. […] Met dit boek heeft men een kleine Werkman-tentoonstelling thuis. Maar er is ook een goed evenwicht tussen beeld en tekst. Telkens worden op twee openvallende pagina’s de afbeeldingen door een begeleidende tekst toegelicht en van de nodige achtergrond voorzien. Zo ontstaat een zeer compleet beeld van de ontwikkelingsgang van Werkman als persoon en als kunstenaar.